Watertemperatuur per theesoort

Watertemperatuur per theesoort

De temperatuur van het water waarin je thee laat trekken, is van cruciaal belang voor de kwaliteit en de smaak van de kop thee. Welke stoffen en smaakkwaliteiten vrijkomen uit theeblaadjes is namelijk sterk afhankelijk van de watertemperatuur. Het is dus belangrijk om bewust te zijn van de watertemperatuur.

Is theewater te koud, dan komt er nauwelijks smaak vrij; is het water te heet, dan wordt de thee bitter, waardoor de delicate smaaknuances van de theeblaadjes verloren gaan. Hierbij de ideale watertemperatuur per theesoort:

  • Zwarte thee: 90 tot 95°C
  • Chinese groene thee: 85°C
  • Japanse groen thee: 80°C
  • Witte thee: 80 tot 85°C
  • Oolong (gerold + ‘long leaf’): 85 tot 90°C
  • Darjeeling: 85°C
  • Overige groene theeën: 80 tot 85°C
  • Pu-Erh (rauw & gebakken): 90°C
  • Kruidentheeën (zonder theeblad): 95 tot 100°C

Over het algemeen wordt thee vaak gezet met véél te heet theewater. Vooral groene en witte thee wordt bitter bij blootstelling aan kokend water. Om een witte waas over je thee te voorkomen gebruik je bij voorkeur water dat het kookpunt van 100 graden bereikt heeft en laat het vervolgens afkoelen tot de juiste temperatuur. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, gebruik dan een thermometer. Heb je geen thermometer in de buurt, voel dan goed aan het theeglas. Wanneer je je handen om het warme theeglas kunt leggen zonder jezelf te branden kun je ervanuit gaan dat de watertemperatuur gedaald is naar 80°C /85°C.

Winkelmand